Ajánlott könyvek

Ina May Gaskin:
Útmutató szüléshez
Ina May Gaskin a világ legismertebb bábája, akivel a magyarországi bábák közül is sokan találkozhattak, hiszen kétszer is járt nálunk. Első könyve, a Spirituális bábaság – mely új korszakot nyitott a modern bábaság történetében – több mint 300 millió példányban jelent meg a világ sok nyelvén és országában. Új könyvének legfontosabb célja, hogy felülírja azokat az újkori mítoszokat, amelyek a nőkben és leendő anyákban élő félelemért felelősek a szüléssel kapcsolatban. Az a szerző által vezetett központ, amely a Farm néven vált ismertté a világban, kimagaslóan a legjobb szülési statisztikákkal bizonyítja, hogy Ina May tapasztalatokon alapuló ajánlásai minden tapasztalt és laikus érdeklődő számára hasznosak lehetnek.
Ha csak egyetlen szülésfelkészítő könyvet vihetnék magammal egy “lakatlan szigetre”, azt hiszem, most épp ez lenne az! Beszerezhető: www.szuleteshete.hu; www.jaffa.hu
és a könyvesboltokban

Útmutató szoptatáshoz

 A tapasztalatokra támaszkodó, közvetlen hangvétel, az egyszerre tudományos tényekkel alátámasztott, mégis olvasmányos stílus, valamint a szoptató anyák által elmesélt megható és izgalmas történetek olyan egyedülálló kézikönyvvé teszik Gaskin művét, amelyet már a tinédzserek kezébe is érdemes odaadni, leendő szülők számára pedig nélkülözhetetlen!
Penny Simkin, Ruth Anketa:
A szülés kézikönyve
Penny Simkin és Ruth Anceta könyve megjelenésének évében, 2011-ben három kiadást élt meg, s továbbra is megkerülhetetlen forrása mindannak a tudásnak, melynek révén megelőzhető, vagy „helyes útra terelhető” a nehéz szülés, mégpedig egyszerű, nem invazív módszerek, fogások révén.
A kötet jellemzői:
– részletesen ismertetik a nehéz szülés kezelésében alkalmazható nem invazív beavatkozásokat
– egyszerű és világos illusztrációkkal mutatja be azokat a testhelyzeteket, mozgásokat és manuális technikákat, melyekkel –a szülést megkönnyítendő- a magzat jobb pozícióba segíthető
– friss szakirodalmi és bizonyítékokon alapuló, illetve tapasztalati ismereteket nyújt
Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek  Noll Andrea Nandu holisztikus bába ismereteinek és gyakorlati készségeinek nagy részét az Egyesült Államok mexikói határvidékén, egy kizárólag bábák által működtetett születésközpontban sajátította el, ahol a szülés körüli segítségnyújtás modern eszköztárát a hagyományos bábaság generációkon át bevált vajúdástámogató technikái is gazdagították, amelyek puszta kézzel és sok szeretettel olykor csodákra képesek. A szerző és hiánypótló kötetének célja, hogy a szülés körüli segítő jelenlét mikéntje újra az általános műveltség részévé váljon, erősítve a bizalmat a nők veleszületett életadó képességében és a természet bölcsességében.
 Elizabeth Davis-Debra Pascali-Bonaro: Orgazmikus szülés  A szülés egyedülállóan gazdag tapasztalata sok nő számára élete egyik legmeghatározóbb testi és lelki élményének számít. A szülést mégis sokszor kíséri kapkodás, izgatottság, sőt nem ritkán félelem, ráadásul igen gyakran külső erők befolyásolják. Elizabeth Davis és Debra Pascali-Bonaro kötetéből kiderül, a nők hogyan szerezhetik vissza tudatosan a szülés erőteljes és bensőséges élményét, s fedezhetik fel benne akár az eksztatikus gyönyör érzését is. Gondolatébresztő és gyakorlati tanácsokkal teli kézikönyvükben megmutatják, a leendő anyák hogyan lelhetik leginkább örömüket a szülésben, a várandósság alatti megfelelő gondoskodástól kezdve a megfelelő helyszín és társak kiválasztásán át egészen a szülésre való testi-lelki ráhangolódásig. A könyvet izgalmas és megindító szüléstörténetek teszik teljessé.

Elizabeth Davis:
Női szexualitás

ELIZABETH DAVIS könyve őszinte és izgalmas, egyúttal spirituális útra invitálja olvasóit a női szexualitás jobb megértése felé. Választ ad arra, hogyan és miért változnak a nők szexuális vágyai életük fontos szakaszai során. Megmutatja, hogy a menstruációs ciklus, a terhesség, a szülés, a szoptatás, a változókor vagy épp az öregedés milyen hatással van a nők szexuális életére, miközben feltárja a biológiai ritmus, a hormonok, a kulturális viselkedésminták, a stressz, a kapcsolati hullámzások, valamint a szexuális bántalmazások nemiséggel összefüggő szerepét is. A kötet nem csupán segítséget és praktikus tanácsokat nyújt a problémák kezeléséhez, de olyan új információkkal is szolgál, mint például hogy miért előnyös a szexuális együttlét a várandósság vége felé, mi is pontosan a ,,szeretethormon”, az oxitocin, vagy hogy a változókor alatti hormonális változások hogyan függnek össze a jobb agyfélteke aktivitásával, és így az intuitív képességekkel is. ELIZABETH DAVIS okleveles bába, a női gyógyítás specialistájaként, oktatóként és tanácsadóként dolgozik több mint harminc éve.

Christiane Northrup:
Női test, női bölcsesség

Az írónő, gyakorló szülész és nőgyógyász, több évtizedes tapasztalatait ötvözi a pszichológia, a természetgyógyászat és a hagyományos orvoslás legújabb eredményeivel. Nyílt és közvetlen hangon ad választ mindazokra a kérdésekre, amelyek valamennyi nő életének különböző szakaszain felvetődhetnek. Tabukat dönt le, évtizedek óta megrögzült dogmákat vet fel. A témaköröket számos esetleírás tarkítja, teszi izgalmassá.
Elizabeth Davis: 
Életkör
A Kör: a speciálisan női megismerési utak megtapasztalása, mely a nőközösség szerves együttélése során történetek mesélése, illetve intuitív, integráló, sokszor testi szintű tudás formájában örökíti át az életbölcsességet generációról generációra, mára szinte teljesen elveszett kultúránkból. Elizabeth Davis más holisztikus bábákkal együtt azon fáradozik, hogy a Kört újra a nők mindennapjainak részévé tegye. E könyv megírásával mindenképpen korszakalkotó lépést tett e cél felé. Olvasd el!Beszerezhető: www.szuleteshete.hu; www.jaffa.hu
+ könyvesboltokban

Sheila Kitzinger:
A szülés árnyékában

Ha egy szülő nőt megfosztanak minden választási lehetőségtől, úgy érzi, mintha egy hatalmas gép lenyelte volna, és a másik végén kiköpte volna egy babával együtt. Hogyan tud innen továbblépni?
Valószínűleg mindannyian ismerünk valakit, akit felkavart a szülése. Ismerősei talán mondták neki, szedje össze magát, és legyen hálás a gyönyörű babáért. Talán depresszióval kezelik. Talán elrejti fájdalmát, amely elfojtva évek óta munkál benne. „A szülés árnyékában” a nők szülés alatti tapasztalatait és az azokból fakadó szorongásaikat kutatja.
E könyv feltárja a szülést övező szenvedés okait, amelyeket eddig a szőnyeg alá söpörtek. Alapvető olvasmány tanuló és gyakorló szülésznőknek, egészségügyi szakembereknek ugyanúgy, mint a szülő nőknek és a hozzátartozóiknak. Ajánljuk mindenkinek, aki meg akarja tanulni, hogy előzheti meg, hogyan veheti észre, hogyan dolgozhatja fel, vagy hogyan gyógyíthatja meg a szülés okozta traumát.
 
Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött
 Újszülött csodálatos önálló képességeiről kevés szó esett mostanáig – pedig a baba már születése előtt is számos fontos mozdulatra képes: lélegző- és fogómozgást végez, mosolyog, grimaszol szopja az ujját, megfogja a lábát, ásít… Az orvos-pszichoterapeuta szerzőpár svéd szülésznők tapasztalatait felhasználva az újszülöttel kapcsolatos legfrissebb megfigyeléseket adja közre ebben a könyvében. A könyvet a kiadó leendő és újdonsült szülőknek ajánlja, hogy egymás könnyebb megértésével a kisbaba már az első találkozástól kezdve biztonságosan kötődjön környezetéhez, és a család részévé váljon.

Michel Odent:
A szeretet tudományosítása

Michel ​Odent (sebészorvosból lett szülész) a 60-as években elsőnek vezette be a vízben szülés és az otthonias szülőszobák gyakorlatát; kórházi pályafutása után otthonszüléseket kísért. 

Nem is olyan régen a szeretet, a szerelem még csak a költők, művészek és filozófusok témája volt. A XX. század utolsó évtizedeiben sokféle tudományos megközelítésen keresztül is elkezdték vizsgálni a szeretetet, de mintha a sok bába között elveszett volna a gyerek: a szeretet lényege. A szeretet tudományosítása olyan megdöbbentő kérdéseket vet fel, mint például, hogy vajon miért zavarja meg minden társadalom rituálészerűen az anya és újszülött közti kapcsolatot?
Az emberiség története során evolúciós előny származott abból, hogy inkább az agresszió, mintsem a szeretet képessége fejlődött. Sok évezreden át a legtöbb embercsoport túlélési stratégiája a természet és más embercsoportok feletti uralom volt. A szeretet tudományosítása rámutat: itt az idő, hogy rádöbbenjünk, mennyire sürgős újra kifejleszteni a Földanya iránt érzett tiszteletünket, és a szeretetre való képességünk egyéb oldalait.

Michel Odent:
Császármetszés

Manapság a világ számos vidékén négyből legalább egy gyermek császármetszéssel születik. Meglepő módon mégis ez az első könyv, amely sorra veszi a császármetszéssel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdéseket. Dr. Michel Odent, aki fél évszázada vesz részt a császármetszés történetének alakulásában, rövid és hosszú távú következményeinek követésében, rávilágít arra, hogy a császármetszés nem csupán szülészeti, hanem az emberiség jövőjét alapjaiban érintő probléma is. Hogyan vált a nagyszerű életmentő műtét a szülés ilyen gyakori módjává? Miért van az, hogy egyes helyeken a császármetszés aránya 10% vagy kevesebb, másutt pedig 50% vagy még annál is több? Miért kell máshogy megközelíteni a vajúdás nélküli, a vajúdás közbeni, illetve a sürgősségi császármetszést? Lehet-e hüvelyi úton szülni császármetszés után? Milyen kórokozókkal találkozik életében először az az újszülött, aki császármetszéssel született? Könnyű-e a szoptatás császármetszés után? Mit tudunk a császármetszésnek az újszülöttre és az anyára gyakorolt hosszú távú hatásairól? Mi az „á la carte”, vagyis a programozott császármetszés jövője? Mik a császármetszés XX. századi, és mik a XXI. századi kritériumai? Mi a császármetszéssel született civilizáció jövője? Ha a kutyák és a főemlősök császármetszés után nem gondozzák utódaikat, vajon az emberiség túlélheti-e a biztonságos császármetszést?
Fagerström, Grethe és Hansson, Gunilla:
Peti, Ida és Picuri
Őszinte felvilágosító könyv gyerekeknek. Ideális nagyobb testvér felkészítésére a kicsi születésére. Nyíltan, de diszkréten beszél a szexről, a fogantatásról, várandósságról. A szülésről szóló rész nagyon kórházias, ezt még ki kell egészíteni, de egyébként nagyon jó könyv.Értékelés:
Jelenleg sajnos nincs új kiadása, ezért nem kapható, de érdemes könyvtárból, ismerősöktől kölcsönözni.

Leboyer, Frederick:
A gyöngéd születés

Frederick Leboyer könyvében az igazán gyöngéd születés szépségét és fontosságát (!) igazolja, hiszen aktív szülész korában felismerte, hogy micsoda lelki megrázkódtatáson megy keresztül az újszülött. Leboyer nem állít kevesebbet, mint hogy az újszülött is érző, érzelmekkel – természetesen nem felnőtt fogalmaink szerinti érzelmekkel – bíró ember, személyiség, akinek születése közben hihetetlen mennyiségű és intenzitású ingerrel kell megbirkóznia. És hogy ebben nemhogy értő segítséget nem kap, de jelentősen meg is nehezítik a dolgát.
Fenwick, Elizabeth:
Kismamák nagykönyve
Az első olyan babakönyv, amely ábrákkal mutatja be az édesanyáknak, hogyan kell ellátni, ápolni, gondozni gyermeküket. Minden tudnivaló egy kötetben – a terhesség kezdetétől a gyermek egészséges fejlődésének 3 éves szakaszáig. Áttekinthető tagolása biztosítja a gyors, könnyű tájékozódást. Ésszerű, lényegre törő megoldásokat kínál minden lehetséges problémára.Nélkülözhetetlen kézikönyv minden kismama és leendő szülő számára.
A népszerű gyakorlati kézikönyv frissen átdolgozott, bővített kiadása.
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.uhu.hu
Domjánné Harsányi Katalin,
dr. Kígyós Éva:
Asszonysorsfordító
A szerzők nagyon színvonalas önismereti csoportfoglalkozása nyomán született meg ez a kis könyv, hogy annak gondolati hátterét összefoglalja. Kis mérete ellenére nagyon sok “megvilágosító” gondolatot találtam benne. Fejezetei tárgyalják a mai asszonyok különféle szerepeinek, azok ütközésének speciálisan noi problematikáját: pl. hogyan találhatunk örömet a munkánkban, otthonunkban és párkapcsolatunkban –  lehetoleg mindezt egyszerre. Nagyon hasznos!Értékelés:
Beszerezhető: Agykontroll Kft. www.agykontroll.hu
Goebel, Wolfgang, Glöckner, Michaela:
A nagy gyermek-kalauz
Ezt a könyvet eddig még mindenki istenítette, akivel találkoztam. Mióta szert tettem egy példányra és. elolvastam, azóta én is beálltam a “sorba”. Képzelj el egy, a régi Dr. Spock “mindentudó” csecsemogondozási kódexéhez hasonlóan enciklopédikus könyvet, de mindezt naturopátiás, felvilágosult és a dolgok lelki / spirituális oldalát sem elhanyagoló módon tálalva. Nyitott, széles látókörű, jól összeszedett könyv, új kiadása 2011-ben jelent meg. Vannak benne magyar vonatkozású naturopátiás és egyéb “bio” jellegu források, boltcímek is. Ha kisbabás ismerosöd van és nem tudod, mit vegyél neki ajándékba, ez egy jó tipp, de duplán vidd az árát a boltba, mert Neked is kell egy! Nem az a “kölcsönkérhető” fajta könyv, inkább olyan, ami mindig a polcon van és bármikor elővehetjük. Szuper!
Beszerezhető: Könyvesbolt, könyvtár, http://www.drszokehenrik.hu/web/megrendelheto_konyvek.htm
Nagyon érdekes és hasznos írás a Hold hatásáról mindennapjainkra, az egészségtol a kertészkedésig mindenféle téren. Segítségével úgy időzíthetjük dolgainkat, hogy azok a Holddal összhangban legyenek, ily módon növelve tetteink hatékonyságát. Modern világunkban hajlamosak vagyunk elhanyagolni a Hold befolyását a földi életre, pedig – gondoljunk csak az apály-dagály jelenségre vagy a női ciklusok tipikus hosszára – az nagyon is létező dolog, érdemes   hasznunkra fordítani. Ajánlom, hogy vegyél hozzá egy aktuális holdnaptárat is (pl. a Napra Bt. bioboltjában)Értékelés:
Beszerezhető: Könyvesbolt, könyvtár, www.libri.hu
 Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit:
Lelki köldökzsinór Beszélgetek a kisbabámmal
 Napjainkra tényszerűen bebizonyosodott, hogy az ember lelki élete nem a születés, hanem a fogantatás pillanatával kezdődik. Létezik olyan módszer, az anya-magzat kapcsolatanalízis, amelynek segítségével az édesanyák és méhükben növekedő babájuk között egyfajta láthatatlan kötelék, lelki köldökzsinór jön létre. Mértékadó nemzetközi tudományos körök az eljárást a pszichológia területén a pszichoanalízis bevezetése óta a legnagyobb jelentőséggel bíró “találmányként” tartják számon. A legújabb kutatások szerint alkalmazásával a születés előtt a babák optimális fejlődési pályára állíthatók, és tökéletesen felkészíthetők a születés fájdalmasan szép élményére…
 Jenni Overend – Julie Vivas: Szia Baba!  Az ausztrál szerzőpáros egy kisbaba születését ünnepli családi körben. Három nagyobb gyerek, anyuka, apuka, nagynéni, és a bába. Megható és egyben bátorító olvasmány az (otthon)szülésről, amely a világ legtermészetesebb dolga. Mesekönyv kicsiknek és nagyoknak.

Frédérick Leboyer:
Szülés gyöngéden

 

 Ez a mű nem valamiféle folytatása A gyöngéd születés c. könyvnek, hanem egy azt kiegészítő szöveg, annak mintegy előzménye, egy hozzá tartozó, mindeddig hiányzó fejezete. A szülés és a születés fájdalommal jár. És, ami még fontosabb, szorongással. A nő szenvedéséről és szorongásáról már eddig is sokat tudtunk. A gyermekéről mind ez idáig szinte semmit. A gyöngéd születés reményeink szerint talán javított valamit ezen a siralmas helyzeten. 
 Singer Magdolna:
Áldatlan állapot

(ha magzatveszteség volt a családban)
 Singer Magdolna könyve remélhetően megtöri azt a csendet, ami a rendellenesen fejlődő magzatok sorsának alakulását veszi körül. A reménnyel, örömmel, boldog várakozással teli áldott állapotból a várandós anya mély örvénybe zuhan, nincs kapaszkodó, segítség, támasz. Áldatlan állapot ez, szorongásokkal, kétségekkel, félelmekkel terhelt. A “modern taigetoszi” történetek feltárják a magzati diagnosztika örvendetes fejlődésének árnyoldalát is, átérezhetjük, milyen sors vár azokra a szülőkre, akik e fejlődés áldásának köszönhetően „időben” megtudják, hogy gyermekük rendellenesen fejlődik az anyaméhben. Sem a társadalom, sem az egészségügy nincs felkészülve ennek a kegyetlen élethelyzetnek a kezelésére. A szülők nem, vagy alig kapnak segítséget attól a pillanattól kezdve, amikor közlik velük a letaglózó hírt leendő gyermekük gyógyíthatatlan betegségéről.  A témához hozzászól szülész, humángenetikus, neonatológus, pszichológus, pszichiáter és klinikai szociális munkás is. Az anyák érzelemtől fűtött, szubjektív beszámolói bizonyára túlzásokat és orvosi tévedéseket is tartalmaznak, de mindezek nem vonnak le értékükből, és a történeteket olvasva magunk is átélői leszünk az eseményeknek. Drukkolva, szorongva, felszabadultan örülve, sírva, megnyugodva – mikor merre kanyarodik a történet. Egy biztos, nem tudunk kívül maradni.
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák
(ha magzatveszteség volt a családban)
 A kötet magzatukat, újszülött babájukat elveszített szülőkkel készített interjúkat tartalmaz. E beszélgetések főszereplői elsősorban azoknak ajándékozzák történetüket, akik hasonló veszteséget éltek át, de még vigasztalan szomorúságban élnek. Úgy gondolják, hogy nagy segítség lehet a sorstársak számára olyanokkal találkozni, akik már eljutottak oda, hogy képesek megmutatni, a szenvedésből igenis van kivezető út. De nem csupán a sorstársaknak nyújthatnak sokat a történetek. Az emberi sorscsapásokon való győzedelmeskedés mindenki számára erőt, vigaszt, lelki útravalót nyújthat, olyanoknak is, akik csupán a hétköznapi élet áramában küzdenek életük megpróbáltatásaival.
Dúlakönyv Világszerte egyre több szülő nő választja azt a biztonságot és kényelmet, amit egy dúla, vagyis képzett szüléssegítő képes nyújtani a számára. Azokon alapvető tanácsokon túl, hogy hogyan találjunk dúlát, és hogyan dolgozzunk vele együtt, a szerzők arra is rámutatnak, hogy a dúla ténykedésének köszönhetően miként csökken a császármetszés szükségessége, hogyan válik rövidebbé a vajúdás időtartama, miként csökken a gyógyszerfelhasználás, továbbá,hogy hogyan erősödik a mama és a baba egymáshoz való kötődése és válik hatékonyabbá a szoptatás.A világszerte ismert és elismert szerzőknek a várandósok gondozásában szerzett együttes tapasztalata 100 évnél is több. Könyvük mindazok számára nélkülözhetetlen, akik arra vágynak,hogy szülésük a lehető legegészségesebb, biztonságosabb és örömtelibb legyen.
Ina May Gaskin:
Spirituális bábaság
“A könyvet, amit az olvasó a kezében tart, egy olyan asszony írta, aki annak érdekében, hogy bábával kísért szülése lehessen, meg kellett, hogy találja a módját annak, hogy bábává váljon egy olyan országban, ahol nem léteztek bábák, majd más asszonyokat is ki kellett képezni, hogy aztán ők kísérhessék a szülését. A történetünk az én számomra is ugyanolyan valószínűtlennek tűnne, mint az olvasó számára tűnhet, ha nem éltem volna át saját magam az út minden egyes lépését. A lényeg az, hogy a közösségünk tagjai és én képesek voltunk mindent elérni, amit akartunk, sőt még annál is többet. Mindenekfelett pedig közösen megtanultuk, hogy az embereknél a szülés nagyon is jól működik, amennyiben megértjük, hogyan teremtsük meg a neki megfelelő körülményeket. (…)”
 Az elveszett boldogság nyomábanJean Liedloff:
Az elveszett boldogság nyomában-A koninuum-elv

Az elveszett boldogság nyomában – A kontinuum-elv

Arról, hogy az ember is biológiai lény, mi civilizált élőlények hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Holott magunkkal hozott ösztöneink, elvárásaink, érzéseink nagy mértékben befolyásolják viselkedésünket, érzéseinket és gondolkodásunkat. Csecsemő és a kisgyerekkorban nagyon erősen dolgoznak még ezek az erők – ezért a boldogságra való képességünket ezek a korai évek határozzák meg.

A civilizált ember inkább az eszére, mint az ösztöneire hallgat. Pedig a kisbabákkal való törődésben nincs helye az intellektusnak – állítja Liedloff. Ahogy az anyaméhben minden az elvártaknak megfelelően történt, a csecsemő a továbbiakban is számít rá, mondhatni biztos benne, hogy a történések megfelelnek elvárásainak. Ez azonban a modern világban szinte soha nem következik be.

Mi történik akkor, ha ezek a magunkkal hozott elvárások nem teljesülnek, ha az ember ösztönös igényei nem elégülnek ki? Vajon hiányzik-e ez későbbi életünkben, tovább tudunk-e lépni, képesek leszünk-e egyáltalán egy boldog, kiegyensúlyozott életre?

 

Métneki Júlia: Ikrek könyve

“Ikrek könyve ismeretterjesztő művet elsősorban az ikergyermekes családoknak ajánlom. Szélesebb körben azonban mindenki számára hasznos, aki valamilyen módon kapcsolatba kerülhet az ikrek problémájával. A könyv rendkívül izgalmas olvasmány, tele sok-sok érdekességgel. Végül a könyvet melegen ajánlom minden szülész-kollégámnak, számukra is sok hasznos információt tartalmaz az ikrek-könyve.” prof. dr. Rákóczi István
Ingeborg Stadelmann:
A bába válaszol
Nyugodt, kedélyes “bábás” stílusban ír a várandósság és a szülés szakaszairól, a gyermekágyról, a szoptatásról, alapvető életmódbeli tanácsokkal fuszerezve. A magyar kiadás Geréb Ágnes lábjegyzeteivel jelent meg. Három témában zseniális: gyógynövényes, homeopátiás és aromaterápiás módszereket sorakoztat fel a gyermekvárás mindenféle normális és abnormális jelenségének kísérésére. Az első igazi bábakönyv, ami magyarul megjelent! Beszerezhető: www.libri.hu és szinte minden nagyobb könyvesboltban

 

Loading
Signals