Ajánlott könyvek

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek  Noll Andrea Nandu holisztikus bába ismereteinek és gyakorlati készségeinek nagy részét az Egyesült Államok mexikói határvidékén, egy kizárólag bábák által működtetett születésközpontban sajátította el, ahol a szülés körüli segítségnyújtás modern eszköztárát a hagyományos bábaság generációkon át bevált vajúdástámogató technikái is gazdagították, amelyek puszta kézzel és sok szeretettel olykor csodákra képesek. A szerző és hiánypótló kötetének célja, hogy a szülés körüli segítő jelenlét mikéntje újra az általános műveltség részévé váljon, erősítve a bizalmat a nők veleszületett életadó képességében és a természet bölcsességében.
Ina May Gaskin:
Útmutató szüléshez
Ina May Gaskin a világ legismertebb bábája, akivel a magyarországi bábák közül is sokan találkozhattak, hiszen kétszer is járt nálunk. Első könyve, a Spirituális bábaság – mely új korszakot nyitott a modern bábaság történetében – több mint 300 millió példányban jelent meg a világ sok nyelvén és országában. Új könyvének legfontosabb célja, hogy felülírja azokat az újkori mítoszokat, amelyek a nőkben és leendő anyákban élő félelemért felelősek a szüléssel kapcsolatban. Az a szerző által vezetett központ, amely a Farm néven vált ismertté a világban, kimagaslóan a legjobb szülési statisztikákkal bizonyítja, hogy Ina May tapasztalatokon alapuló ajánlásai minden tapasztalt és laikus érdeklődő számára hasznosak lehetnek.
Ha csak egyetlen szülésfelkészítő könyvet vihetnék magammal egy “lakatlan szigetre”, azt hiszem, most épp ez lenne az!Beszerezhető: www.szuleteshete.hu; www.jaffa.hu
és a könyvesboltokban
Ingeborg Stadelmann:
A bába válaszol
Nyugodt, kedélyes “bábás” stílusban ír a várandósság és a szülés szakaszairól, a gyermekágyról, a szoptatásról, alapvető életmódbeli tanácsokkal fuszerezve. A magyar kiadás Geréb Ágnes lábjegyzeteivel jelent meg. Három témában zseniális: gyógynövényes, homeopátiás és aromaterápiás módszereket sorakoztat fel a gyermekvárás mindenféle normális és abnormális jelenségének kísérésére. Az első igazi bábakönyv, ami magyarul megjelent!Beszerezhető: www.libri.hu és szinte minden nagyobb könyvesboltban
Leboyer, Frederick:
A gyöngéd születés
Frederick Leboyer könyvében az igazán gyöngéd születés szépségét és fontosságát (!) igazolja, hiszen aktív szülész korában felismerte, hogy micsoda lelki megrázkódtatáson megy keresztül az újszülött. Leboyer nem állít kevesebbet, mint hogy az újszülött is érző, érzelmekkel – természetesen nem felnőtt fogalmaink szerinti érzelmekkel – bíró ember, személyiség, akinek születése közben hihetetlen mennyiségű és intenzitású ingerrel kell megbirkóznia. És hogy ebben nemhogy értő segítséget nem kap, de jelentősen meg is nehezítik a dolgát.
Elizabeth Davis: 
Életkör
A Kör: a speciálisan női megismerési utak megtapasztalása, mely a nőközösség szerves együttélése során történetek mesélése, illetve intuitív, integráló, sokszor testi szintű tudás formájában örökíti át az életbölcsességet generációról generációra, mára szinte teljesen elveszett kultúránkból. Elizabeth Davis más holisztikus bábákkal együtt azon fáradozik, hogy a Kört újra a nők mindennapjainak részévé tegye. E könyv megírásával mindenképpen korszakalkotó lépést tett e cél felé. Olvasd el!Beszerezhető: www.szuleteshete.hu; www.jaffa.hu
+ könyvesboltokban
Kiadó: Alternatal Alapítvány
Inda
Mindazoknak ajánlom ezt a könyvet, akik úgy alkotnak véleményt az otthonszülésről, hogy még sohasem láttak vagy éltek át egyet sem, azoknak, akik nem értik, mi benne a pláne és azoknak, akik nagyon is értik és nem tudnak vele betelni. Vagyis mindenkinek.”Mi Julival ültünk ott mögötte, felfegyverkezve, Juli egy lábos vízzel, én egy marék papírvattával.
És akkor csodálatos összmunka vette kezdetét egy emberpár között, s nekem volt szerencsém ennek tanúja, szemlélője lenni. Judit nyomott, Karcsi védte a gátat. Mi adogattuk a vizes vattákat. Nincs az a könyv, ami pontosabb iránymutatást adhatna a gátvédelemről, mint amit Judit egyszerű szavakkal, apró jelzésekkel adott. És nincs az a mesteri dicséret, ami éltetőbb és helyeslőbb lehetett ovlna, mint amit Judit röviden, helybenhagyólag tett. Úgy érezte, aranyere van, azt kell nagyon védeni, de kívülről nem látszott semmi a végbelén. Azért merem így leírni, mert ők is olyan természetesen használták, ahogy én a kezemről vagy a szememről beszélek.” (Részlet a könyvből)Beszerezhető: www.szules.hu
 Sagov – Feinbloom – Spindel – Brodsky:
Otthonszülés
 A könyv az otthon levezetett szüléseknél szerzett tapasztalatok és komoly elmélkedés eredménye. Átfogó bevezetés azoknak a házaspároknak, akik gyermekük születésében tevékenyen részt kívánnak venni, ugyanakkor a legtapasztaltabb gyakorló szülészek ismereteit is kibővíti. A szerzők, akik ezzel a könyvvel napjaink létező igényét elégítik ki, igyekeznek korrektek és megértőek maradni azokkal a szülészekkel is, akik erős ellenérzéssel viseltetnek az otthoni szülés iránt. Reméljük, rövidesen ők is máshogyan fognak viszonyulni ehhez a kérdéshez.
Beszerezhető: Alternatal alapítvány
http://www.szules.hu
Útmutató szoptatáshoz
 A tapasztalatokra támaszkodó, közvetlen hangvétel, az egyszerre tudományos tényekkel alátámasztott, mégis olvasmányos stílus, valamint a szoptató anyák által elmesélt megható és izgalmas történetek olyan egyedülálló kézikönyvvé teszik Gaskin művét, amelyet már a tinédzserek kezébe is érdemes odaadni, leendő szülők számára pedig nélkülözhetetlen!
Armstrong, Penny és Feldmann, Sheryl:
A születés művészete
Két amerikai, főleg otthonszüléseknél tevékeny bába szuggesztív és nagyon emberközeli tapasztalat-leírásai a szülés osi, elfeledett és igazán méltó módjáról. Sok szülést az elszigetelt Amish közösségben volt alkalmuk kísérni, ahol – szerencsére – ezen a téren is kicsit megállt az ido: a csúcstechnológia helyett egyszeru és nagyszeru emberség árad a történetekbol. A könyv vizsgálja a természetes szülés újrafelfedezésének lehetoségeit és közvetíteni próbálja a benne rejlo mély lelki töltést. A szülés ereje elott való meghajlás, önátadás kapcsán hangzanak el kedvenc fordulataim a könyvben: “Egyenes derékkal nem lehet gyereket szülni…”. “Van egy ero, amely szüléskor eljön a nokhöz. Nem kérik, egyszeruen csak elárasztja oket.Összegyulik, mint felho a szemhatáron és magával hoz egy gyermeket…” – szép, tartalmas könyv, ráhagolódáshoz ideális.Értékelés:
Beszerezhető: Alternatal alapítvány, PalackPosta szolgálat 354-0523, palackpost@babaszovetseg.hu
http://www.szules.hu
Ina May Gaskin:Spirituális bábaság “A könyvet, amit az olvasó a kezében tart, egy olyan asszony írta, aki annak érdekében, hogy bábával kísért szülése lehessen, meg kellett, hogy találja a módját annak, hogy bábává váljon egy olyan országban, ahol nem léteztek bábák, majd más asszonyokat is ki kellett képezni, hogy aztán ők kísérhessék a szülését. A történetünk az én számomra is ugyanolyan valószínűtlennek tűnne, mint az olvasó számára tűnhet, ha nem éltem volna át saját magam az út minden egyes lépését. A lényeg az, hogy a közösségünk tagjai és én képesek voltunk mindent elérni, amit akartunk, sőt még annál is többet. Mindenekfelett pedig közösen megtanultuk, hogy az embereknél a szülés nagyon is jól működik, amennyiben megértjük, hogyan teremtsük meg a neki megfelelő körülményeket. (…)”
 Elizabeth Davis-Debra Pascali-Bonaro: Orgazmikus szülés  A szülés egyedülállóan gazdag tapasztalata sok nő számára élete egyik legmeghatározóbb testi és lelki élményének számít. A szülést mégis sokszor kíséri kapkodás, izgatottság, sőt nem ritkán félelem, ráadásul igen gyakran külső erők befolyásolják. Elizabeth Davis és Debra Pascali-Bonaro kötetéből kiderül, a nők hogyan szerezhetik vissza tudatosan a szülés erőteljes és bensőséges élményét, s fedezhetik fel benne akár az eksztatikus gyönyör érzését is. Gondolatébresztő és gyakorlati tanácsokkal teli kézikönyvükben megmutatják, a leendő anyák hogyan lelhetik leginkább örömüket a szülésben, a várandósság alatti megfelelő gondoskodástól kezdve a megfelelő helyszín és társak kiválasztásán át egészen a szülésre való testi-lelki ráhangolódásig. A könyvet izgalmas és megindító szüléstörténetek teszik teljessé.
Domjánné Harsányi Katalin,dr. Kígyós Éva:
Asszonysorsfordító
A szerzők nagyon színvonalas önismereti csoportfoglalkozása nyomán született meg ez a kis könyv, hogy annak gondolati hátterét összefoglalja. Kis mérete ellenére nagyon sok “megvilágosító” gondolatot találtam benne. Fejezetei tárgyalják a mai asszonyok különféle szerepeinek, azok ütközésének speciálisan noi problematikáját: pl. hogyan találhatunk örömet a munkánkban, otthonunkban és párkapcsolatunkban –  lehetoleg mindezt egyszerre. Nagyon hasznos!Értékelés:
Beszerezhető: Agykontroll Kft. www.agykontroll.hu
Fagerström, Grethe és Hansson, Gunilla:
Peti, Ida és Picuri
Őszinte felvilágosító könyv gyerekeknek. Ideális nagyobb testvér felkészítésére a kicsi születésére. Nyíltan, de diszkréten beszél a szexről, a fogantatásról, várandósságról. A szülésről szóló rész nagyon kórházias, ezt még ki kell egészíteni, de egyébként nagyon jó könyv.Értékelés:
Jelenleg sajnos nincs új kiadása, ezért nem kapható, de érdemes könyvtárból, ismerősöktől kölcsönözni.
Ez a könyv egy riport-körkép a hazai helyzetről, ami a szülészetben végbemenő lassú, de azért létező reformtörekvéseket illeti. Megszólalnak benne a hazai otthonszüléseket, alternatív kórházi szüléseket támogatók “nagyjai”, néhány kicsit még régivágású, de azért valamelyest nyitott szülész, valamint homeopata-, illetve nem medi-centrikus gyermekgyógyász. No és nem utolsósorban sírhatunk és nevethetünk Papp Zoltánnak, a Magyar Szülészeti és Nogyógyászati Kamara fejének tragikomikus nyilatkozatán is…
A könyvet foleg azoknak ajánlom, akiket a szülészet szakmai szempontból is érdekel és erről szeretnének kezdő képet kapni.Értékelés:
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.uhu.hu
Fenwick, Elizabeth:
Kismamák nagykönyve
Az első olyan babakönyv, amely ábrákkal mutatja be az édesanyáknak, hogyan kell ellátni, ápolni, gondozni gyermeküket. Minden tudnivaló egy kötetben – a terhesség kezdetétől a gyermek egészséges fejlődésének 3 éves szakaszáig. Áttekinthető tagolása biztosítja a gyors, könnyű tájékozódást. Ésszerű, lényegre törő megoldásokat kínál minden lehetséges problémára.Nélkülözhetetlen kézikönyv minden kismama és leendő szülő számára.
A népszerű gyakorlati kézikönyv frissen átdolgozott, bővített kiadása.
Beszerezhető: könyvesbolt, könyvtár, www.uhu.hu
 

 

 

 

Michel Odent: Császármetszés

Michel Odent, aki fél évszázada figyeli a császármetszés történetének alakulását, rövid- és hosszútávú következményeinek összegzésében rávilágít arra, hogy a császármetszés nem csupán szülészeti, hanem az emberiség jövőjét alapjaiban érintő probléma is.
Goebel, Wolfgang, Glöckner, Michaela:
A nagy gyermek-kalauz
Ezt a könyvet eddig még mindenki istenítette, akivel találkoztam. Mióta szert tettem egy példányra és. elolvastam, azóta én is beálltam a “sorba”. Képzelj el egy, a régi Dr. Spock “mindentudó” csecsemogondozási kódexéhez hasonlóan enciklopédikus könyvet, de mindezt naturopátiás, felvilágosult és a dolgok lelki / spirituális oldalát sem elhanyagoló módon tálalva. Nyitott, széles látókörű, jól összeszedett könyv, új kiadása 2011-ben jelent meg. Vannak benne magyar vonatkozású naturopátiás és egyéb “bio” jellegu források, boltcímek is. Ha kisbabás ismerosöd van és nem tudod, mit vegyél neki ajándékba, ez egy jó tipp, de duplán vidd az árát a boltba, mert Neked is kell egy! Nem az a “kölcsönkérhető” fajta könyv, inkább olyan, ami mindig a polcon van és bármikor elővehetjük. Szuper!
Beszerezhető: Könyvesbolt, könyvtár, http://www.drszokehenrik.hu/web/megrendelheto_konyvek.htm
Nagyon érdekes és hasznos írás a Hold hatásáról mindennapjainkra, az egészségtol a kertészkedésig mindenféle téren. Segítségével úgy időzíthetjük dolgainkat, hogy azok a Holddal összhangban legyenek, ily módon növelve tetteink hatékonyságát. Modern világunkban hajlamosak vagyunk elhanyagolni a Hold befolyását a földi életre, pedig – gondoljunk csak az apály-dagály jelenségre vagy a női ciklusok tipikus hosszára – az nagyon is létező dolog, érdemes   hasznunkra fordítani. Ajánlom, hogy vegyél hozzá egy aktuális holdnaptárat is (pl. a Napra Bt. bioboltjában)Értékelés:
Beszerezhető: Könyvesbolt, könyvtár, www.libri.hu
 Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór Beszélgetek a kisbabámmal  Napjainkra tényszerűen bebizonyosodott, hogy az ember lelki élete nem a születés, hanem a fogantatás pillanatával kezdődik. Létezik olyan módszer, az anya-magzat kapcsolatanalízis, amelynek segítségével az édesanyák és méhükben növekedő babájuk között egyfajta láthatatlan kötelék, lelki köldökzsinór jön létre. Mértékadó nemzetközi tudományos körök az eljárást a pszichológia területén a pszichoanalízis bevezetése óta a legnagyobb jelentőséggel bíró “találmányként” tartják számon. A legújabb kutatások szerint alkalmazásával a születés előtt a babák optimális fejlődési pályára állíthatók, és tökéletesen felkészíthetők a születés fájdalmasan szép élményére…
 Jenni Overend – Julie Vivas: Szia Baba!  Az ausztrál szerzőpáros egy kisbaba születését ünnepli családi körben. Három nagyobb gyerek, anyuka, apuka, nagynéni, és a bába. Megható és egyben bátorító olvasmány az (otthon)szülésről, amely a világ legtermészetesebb dolga. Mesekönyv kicsiknek és nagyoknak.
Frédérick Leboyer: Szülés gyöngéden


 Ez a mű nem valamiféle folytatása A gyöngéd születés c. könyvnek, hanem egy azt kiegészítő szöveg, annak mintegy előzménye, egy hozzá tartozó, mindeddig hiányzó fejezete. A szülés és a születés fájdalommal jár. És, ami még fontosabb, szorongással. A nő szenvedéséről és szorongásáról már eddig is sokat tudtunk. A gyermekéről mind ez idáig szinte semmit. A gyöngéd születés reményeink szerint talán javított valamit ezen a siralmas helyzeten. Maradt azonban a nő szenvedése, melyre számtalan gyógyírt kínál a tudomány, s ezek közül némelyik egyenesen a
Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában – Katarzis vagy krízis?
 A szülés árnyékában – Katarzis vagy krízis? a nők szülés alatti tapasztalatait és az azokból fakadó szorongásaikat kutatja. Sheila a nők szerteágazó tapasztalatainak több ezer órás meghallgatásából és a szülészeti rendszer mély ismeretéből merít.
Föltárja a szenvedés okait, amelyeket eddig a szőnyeg alá söpörtek. Könyve alapvető olvasmány a tanuló és gyakorló szülésznőknek, szakembereknek ugyanúgy, mint a szülő nőknek és a hozzájuk közel állóknak, akik meg akarják tanulni, hogyan előzhetnék meg, illetve, ha már létrejött, hogyan vegyék észre, hogyan dolgozzák fel, gyógyítsák meg a traumát.
 Singer Magdolna: Áldatlan állapot (ha magzatveszteség volt a családban)  Singer Magdolna könyve remélhetően megtöri azt a csendet, ami a rendellenesen fejlődő magzatok sorsának alakulását veszi körül. A reménnyel, örömmel, boldog várakozással teli áldott állapotból a várandós anya mély örvénybe zuhan, nincs kapaszkodó, segítség, támasz. Áldatlan állapot ez, szorongásokkal, kétségekkel, félelmekkel terhelt. A “modern taigetoszi” történetek feltárják a magzati diagnosztika örvendetes fejlődésének árnyoldalát is, átérezhetjük, milyen sors vár azokra a szülőkre, akik e fejlődés áldásának köszönhetően „időben” megtudják, hogy gyermekük rendellenesen fejlődik az anyaméhben. Sem a társadalom, sem az egészségügy nincs felkészülve ennek a kegyetlen élethelyzetnek a kezelésére. A szülők nem, vagy alig kapnak segítséget attól a pillanattól kezdve, amikor közlik velük a letaglózó hírt leendő gyermekük gyógyíthatatlan betegségéről.  A témához hozzászól szülész, humángenetikus, neonatológus, pszichológus, pszichiáter és klinikai szociális munkás is. Az anyák érzelemtől fűtött, szubjektív beszámolói bizonyára túlzásokat és orvosi tévedéseket is tartalmaznak, de mindezek nem vonnak le értékükből, és a történeteket olvasva magunk is átélői leszünk az eseményeknek. Drukkolva, szorongva, felszabadultan örülve, sírva, megnyugodva – mikor merre kanyarodik a történet. Egy biztos, nem tudunk kívül maradni.
Singer Magdolna: Asszonyok álmában síró babák (ha magzatveszteség volt a családban)  A kötet magzatukat, újszülött babájukat elveszített szülőkkel készített interjúkat tartalmaz. E beszélgetések főszereplői elsősorban azoknak ajándékozzák történetüket, akik hasonló veszteséget éltek át, de még vigasztalan szomorúságban élnek. Úgy gondolják, hogy nagy segítség lehet a sorstársak számára olyanokkal találkozni, akik már eljutottak oda, hogy képesek megmutatni, a szenvedésből igenis van kivezető út. De nem csupán a sorstársaknak nyújthatnak sokat a történetek. Az emberi sorscsapásokon való győzedelmeskedés mindenki számára erőt, vigaszt, lelki útravalót nyújthat, olyanoknak is, akik csupán a hétköznapi élet áramában küzdenek életük megpróbáltatásaival.
Dúlakönyv: http://www.module.hu/media/dokumentumok/dulakonyv.pdf Világszerte egyre több szülő nő választja azt a biztonságot és kényelmet, amit egy dúla, vagyis képzett szüléssegítő képes nyújtani a számára. Azokon alapvető tanácsokon túl, hogy hogyan találjunk dúlát, és hogyan dolgozzunk vele együtt, a szerzők arra is rámutatnak, hogy a dúla ténykedésének köszönhetően miként csökken a császármetszés szükségessége, hogyan válik rövidebbé a vajúdás időtartama, miként csökken a gyógyszerfelhasználás, továbbá,hogy hogyan erősödik a mama és a baba egymáshoz való kötődése és válik hatékonyabbá a szoptatás.A világszerte ismert és elismert szerzőknek a várandósok gondozásában szerzett együttes tapasztalata 100 évnél is több. Könyvük mindazok számára nélkülözhetetlen, akik arra vágynak,hogy szülésük a lehető legegészségesebb, biztonságosabb és örömtelibb legyen.
 
Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött
 Újszülött csodálatos önálló képességeiről kevés szó esett mostanáig – pedig a baba már születése előtt is számos fontos mozdulatra képes: lélegző- és fogómozgást végez, mosolyog, grimaszol szopja az ujját, megfogja a lábát, ásít… Az orvos-pszichoterapeuta szerzőpár svéd szülésznők tapasztalatait felhasználva az újszülöttel kapcsolatos legfrissebb megfigyeléseket adja közre ebben a könyvében. A könyvet a kiadó leendő és újdonsült szülőknek ajánlja, hogy egymás könnyebb megértésével a kisbaba már az első találkozástól kezdve biztonságosan kötődjön környezetéhez, és a család részévé váljon.
 Az elveszett boldogság nyomábanJean Liedloff:Az elveszett boldogság nyomában-A koninuum-elv

Az elveszett boldogság nyomában – A kontinuum-elv

Arról, hogy az ember is biológiai lény, mi civilizált élőlények hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Holott magunkkal hozott ösztöneink, elvárásaink, érzéseink nagy mértékben befolyásolják viselkedésünket, érzéseinket és gondolkodásunkat. Csecsemő és a kisgyerekkorban nagyon erősen dolgoznak még ezek az erők – ezért a boldogságra való képességünket ezek a korai évek határozzák meg.

A civilizált ember inkább az eszére, mint az ösztöneire hallgat. Pedig a kisbabákkal való törődésben nincs helye az intellektusnak – állítja Liedloff. Ahogy az anyaméhben minden az elvártaknak megfelelően történt, a csecsemő a továbbiakban is számít rá, mondhatni biztos benne, hogy a történések megfelelnek elvárásainak. Ez azonban a modern világban szinte soha nem következik be.

Mi történik akkor, ha ezek a magunkkal hozott elvárások nem teljesülnek, ha az ember ösztönös igényei nem elégülnek ki? Vajon hiányzik-e ez későbbi életünkben, tovább tudunk-e lépni, képesek leszünk-e egyáltalán egy boldog, kiegyensúlyozott életre?

 

Métneki Júlia: Ikrek könyve II
“Ikrek könyve ismeretterjesztő művet elsősorban az ikergyermekes családoknak ajánlom. Szélesebb körben azonban mindenki számára hasznos, aki valamilyen módon kapcsolatba kerülhet az ikrek problémájával. A könyv rendkívül izgalmas olvasmány, tele sok-sok érdekességgel. Végül a könyvet melegen ajánlom minden szülész-kollégámnak, számukra is sok hasznos információt tartalmaz az ikrek-könyve.” prof. dr. Rákóczi István

 

Signals