Kutatási eredmények

Egy új, átfogó tanulmány született 2003-ban New Yorkban, mely közel 13000 nő szüléssel kapcsolatos élményét vizsgálja.  Ezt egy nemzetközi szervezet, a köztiszteletben álló Cochrane Collaboration végezte RTC, azaz véletlenszerű, ellenőrzött módszerrel. Összegzésképpen arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy azon nők, akik támogatást kapnak vajúdásuk alatt, nagyobb eséllyel kerülik el a császármetszést és egyéb klinikai beavatkozásokat, valamint sokkal elégedettebbek szülésükkel, mint azon anyák, akik ezt a gondoskodást nem kapták meg.

 

Tudtad-e, hogy ezen kutatások bizonyítják, hogy szemben a hagyományos  ellátás keretein belül zajló szülésekkel, a folyamatos dúlai támogatással és gondoskodással történő szülések

26%-kal kevesebb eséllyel végződnek császármetszéssel,

41%-kal kevesebb esetben alkalmaznak fogót vagy vákuumot,

28%-kal kevesebb nő használ fájdalomcsillapítást és érzéstelenítést?

 

Több tanulmány azt állítja, hogy jelentősen csökkent a dúlák által támogatott szülések során az oxytocin használat, valamint az anyák jóval elégedettebbek voltak a szülésükkel és kisbabájukkal.

 

Egy érdekes kimutatás készült arról is, hogy a dúlák által támogatott anyák kisbabáit átlagosan hamarabb engedik haza a kórházakból. Ezt az anyák vajúdás alatti lázas állapotával hozták összefüggésbe, mely az epidurális érzéstelenítő használata során nagyobb valószínűséggel megjelenhet, ám utalhat a baba fertőzöttségére is. Így,  míg az orvosok biztos eredményt nem kapnak, a kisbabákat hosszabb megfigyelés miatt óvatosságból tovább benn kell tartaniuk a kórházakban.  Azok a nők, akik dúlájuktól folyamatos érzelmi és fizikai támogatást kapnak vajúdásuk során, kevesebben folyamodnak epidurális érzéstelenítéshez, így a láz megjelenésének esélye és a hosszabb kórházi tartózkodás esélye is csökken.

 

Kiemelten fontos szót ejteni az apák szerepéről is. Mára szerencsére már elfogadottá vált, hogy a születendő gyermeket a szülők együtt fogadhassák, az apák szerepe felértékelődött és a legtöbb anya határozottan igényli partnere jelenlétét. Van olyan férfi, akinek ez természetes, de akad olyan is, aki tart a feladat súlyától, ám nem akarja, vagy nem meri bevallani, hogy ő bizony igencsak meg van ijedve az új helyzettől és a rá nehezedő felelősségtől. Hiszen, ahogy mondani szokták, olyan ez a férfiaknak, mintha azt várnánk el tőlük, hogy két-három focimeccs megnézése után játsszanak le egy profi mérkőzést. Egy Cleveland-i egyetemi klinika szülészeti osztályán végzett felmérésben az apák úgy nyilatkoztak, hogy a dúlák jelenléte gyermekük születése során jelentősen csökkentette feszültségüket, s lehetővé tette számukra, hogy a szülést nyomasztó felelősségérzet nélkül éljék át. A dúlák tapasztalata, képzettsége segíti az apát, hogyan tudna még jobban támasza lenni a szülő nőnek, valamint magyarázattal szolgálhat, mikor mi történik a vajúdás során.

 

Hát akkor miért ne vennénk komolyan Dr. John Kennel szállóigévé vált gondolatát, miszerint „ha a dúla gyógyszer lenne, etikátlan lenne nem használni”!

Loading
Signals